Udruženje estetskih plastičnih hirurga Srbije

Blog

Estetska hirurgija U službi (ne) lepote

Poslednju deceniju u Srbiji vlada prava pomama za estetskom hirurgijom, a kada je reč ko "ide pod nož", sve je više običnog sveta koji želi neku manju ili veću korekciju na licu ili telu. Dok se neki hvale i ponosno pokazuju svoj novi izgled posle estetske operacije, sve češće možemo da čujemo i one druge koji se nakon intervencije plastičnog hirurga žale i tvrde da nisu dobili ono što su tražili. Plastična hirurgija može da pomogne da se neko oseća lepše i sigurnije u sebe, ali pojedinci nekada preteraju sa korekcijama i odu u potpunu krajnost. Ukoliko je sve pripremljeno da hirurška procedura prođe kako treba neželjeni rezultati mogu biti posledica lekarske greške.

Zahtevi za eststkom hirurgijom postoje dug niz godina, poslednje decenije se otvoreno priča o njoj te samim tim postaje i ekponiranija. Pošto je eksponirana,  ona podleže javnom menjenju i najstrožijem sudu javnosti. Ukusi nisu isti pa svako vidi  hirurško delo na različite načine  neko ga hvali, a neko pak osuđuje. To se dešava isključivo ukoliko estetska operacija izađe iz domena prirodnosti I sklad nečijeg izgleda lica ili tela se naruši. Zadovoljiti personalni odnos pacijenta prema estetskom zahtevu ,a i zahtevu javnog mnjenja je jedan od najvećih izazova svakoh plastičnog hirurga. Shodno tome zahteve pacijenata mora da usklađuje i usmerava hirurg da se ne bi rezultat procenio kao lekarska greška jer nije ukladjen ni sa telom ni sa licem.

Odnos prema estetskoj hirurgiji koja je sve više dostupna široj populaciji  ukoliko se ne zloupotrebava trebala bi biti sasvim izvesno deo svakodnevnog života i ulepšavanja. Produženje životnog veka ljudi, ubrzanost života , neki novi standardi  koji su postavljeni ispred nas teraju nas da budemo mladi I poletni, jer mladost je nešto na šta se računa.

Neretko smo svedoci neuspelih etsteskih inetvencija u svetu i kod nas, šta može biti najčešći uzrok?

Razlog za uspešnost odnosno neuspešnost estetske hirurgije  može biti višestran u zavisnosti da li postoje telesna I funkcionalna oštećenja ili je to pitanje nečijeg suda(“ukusa-neukusa”).

Estetska hirurgija je po svojoj vokaciji , a i procesu rada hirurška grana koja sa sobom nosi sve moguće komplikacije svakog hirurškog procesa, s’tim da je rezulta ove hirurgije na “izlogu” I javno ekponiran. To pacijenti najčešće zboravljaju I jedino pitanje  koje postavljaju u prvom e-mail kontaktu je “ koliko to košta”?! takav odnos nemaju ni prema jednom drugom lekaru, već se ozbiljno posvete svom problemu, pre nego što odluče bilo šta da preduzmu. To mi je zaista ostalo nejasno  svih ovih godina. Tako da jedan odgovor je svakako odabir pogrešnog hirurga.

Drugi razlog može da bude ne razumevanje izmedju hirurga I pacijenta I bezuslovno ispunjavanje želja pacijenta bez obzira na posledice.

Treće I najznačajnije je upoznavanje sa mogućim hirurškim komplikacijama I učiniti sve da se rizik smanji na minimum. To se sprovodi dobrim I kvalitetnim preoperativnim razgovorom sa pacijentima, upoznati ih sa postoperativnim tokom i negom da bi se izbegle  moguće komplikacije, a koje su vezane za uspešnost iste. Naravno preoperativno ispitivanje zdrstvenog stanja pacijenta kao I specijalna preoperativna priprema u smislu apscinencije od određene hrane ili lekova ukoliko je to moguće. Ukoliko nije onda uključiti lekove koje bi anulirali potencijalne posledice od uzimanja istih.

Šta se preporučuje u slučaju peha?

Sta uraditi u slučaju peha!? Teško pitanje ali ja sam ga imala kod moje operacije nosa. Do lepote mi je izuzetno stalo. Radim na tome u svim segmentima: zdravo se hranim , svakodnevno plivam I vezbam I po nešto uradim na sebi onaj fino podešavanje. Kad sam se susrela sa svojom komplikacijom I nezadovoljstvom, rešila sam da nastavim da živim sa tim kao da se ništa nije desilo I polako usput sam po svetu trazila najbolje hirurge za nos. Otisla sam na razgovore u Teksas, Čikago, Štutgard. Najviše mi se svideo hirurg u Štutgardu , bio je ražložan, realan, stručan, bez prevelikih obećanja. Bila sam njegov gost na operacijama svake godine po nedelju dana u jesen I proleće. Znala sam da moram da sačekam bar godinu dana  do ponovne operacije, sačekala sam šest godina I konačno operisala. Izabrala sam pravog!

 Da li se sećate nekog drastičnog slučaja usled estetske korekcije lica?

Pre sedam- osam godina  je došla pacijentkinja nakon face-liftinga sa kompletnom parezom desne strane  lica,  donji kapak je bio izvrnut ( ektropion), a položaj očiju nije bio simetričan. Zamolila sam je da sačeka  godinu dana da radi masaže i vežbe I da će se dosta toga poraviti. Tako je I bilo. Dolazila je svake nedelje na časicu razgovora, kaže da joj je bilo tako lakše, I nakon godinu dana se je došlo sve na svoje mesto, tako da smo uradili minimalnu  korekciju.

Koje su najčešće estetske korekcije?

Još uvek prednjače sve operacije  na grudima, povećanja, podizanja, smanjivanje, za  njom ide ultrazvučna liposukcija I preoblikovanje tela.

U nekim slučajevima posle korekcije kapaka neki ljudi dobiju izbečen izgled, zašto?

Kapci izgledaju kao jednostavna intervencija ,  što ona i jeste, ukoliko hirurg prepozna asimetrije, ostane u granicama prirodnosti, konstatuje da li je problem samo u kapcima ili je problem i u spalom čeonom, slepočnom ili srednje-ličnom regionu, ili je problem u uglovima oka. Peroperbitalni region je dosta kompleksan i ukoliko hirurg ne prepozna problem ili pokuša da ga reši samo kroz operaciju kapka I to na vrlo ekstezivan način onda svakako svaki pacijent može da očekuje neprirodan izgled. Pregled I analiziranje problema kao I svih elemenata starenja je ključ dobre operacije.

Najčešći problemi prilikom operacije nosa?

Našli ste experta! Najbolje je kada osetite na svojoj koži!

Jako veliki broj hirurga plastičara, ORL ili maksilofacijalnih podaštava nos I kada im se pacijenti obrate kažu da je to nikakva operacija da se brzo radi I da je jako jeftina.

Nos je jedini organ koji ima sva tkiva( sluzokožu, hrskavicu, kost, mišiće, potkožnu mast, ligamente, kožu), svako tkivo različito zarasta I ima svoju priču. Tako da ukoliko ga ponizite ili ne prepoznate problem koji ima nos u velikom ste problem, koji neće se pokazati nakon operacije ni mesec dana nakon već nakon godinu , dve tri! Nos je piramida I ukoliko izvučete I jednu ciglu neplanski ona će se kad tad obrušiti- vi ćete prestati da dišete! Komplikacije su funkcionalne I esetske. Od funkcionalnih :nemogućnot dubokog udisaja jer dolazi do slepljivanja nozdrva, perforacija( rupa na septum) nemate dovoljan pritisak  I protok vazduha u nosu pri izduvavanju ili pri udisaju, zaostalost krive pregrade( septum) dovodi I do vidljivog estetskog problema( nos je kriv). Od estetskih komplikacija  je otvoren “krov” nosa , vidi se kao neravnina na nosu, suviše širok ili pak uzak vrh nosa, nizak ili visok vrh, dugačak ili prekratak nos. Zaostao visok koštani deo nosa( hamp) ili hrskavičavi deo septuma( Petlova kresta), suviše nizak nos “sedlast” isl.

Šta bi žene koje žele da koriguju svoje grudi trebalo da znaju pre intervencije, a da ne preteraju?

Prvo trebaju da upoznaju svoju građu gudi, da urade ultrazvuk da bi se isključila bilo koja mogućnost postojanja neke promene u dojkama. U dogovoru sa hirurgom uvek treba odabrati  pažnju na veličinu   koju mogu da nose u datom trenutku , ali i u nekim zrelijim godinama.” Velike grudi-velika briga” Grudi treba negovati voditi računa o vrsti I kvalitetu grudnjaka uvek im treba poklanjati posebnu pažnju da bi se lep rezultat održao puno godina! Trebalo bi da se izaberu implantati koji su pouzdani, što prirodnijeg izgleda, doživotni- vrsta I oblik implantata igra veliku ulogu u lepoti grudi.

Dešava se da je razmak između grudi prevelik posle operacije, zbog čega?

To je već sposobnost hirurga da se napravi adekvatno ležiste proteze! Naravno  jako je bitan postoperativni tretman  u narednih mesec dana gde se poklanja posebna pažnja pozicioniranju implantanata. Postoji spisak obaveza pacijenata kako treba da se ponašaju da se ne bi implantati našli na pogrešnom mestu!

Najčešće komplikacije kod ugradnje grudnih implantanata?

Ukoliko se odabere dobar-kvalitetan, implantat, odabere dobra vrsta operacije koja je adekvatna grudnom košu I kvalitetu tkiva,  pri tome pacijentkinja bude disciplinovana u postoperativnom toku ( dolazi na redovne kontrole do godinu dana) i sluša savete lekara -komplikacija NEMA! Ukoliko nešto fali sa ovoga spiska onda su moguće sledeće komplikacije: kontraktura ( zgrčavanje proteze),infekcija proteze, pucanje proteze, dislokacija proteze i asimetrija grudi, seromi, hematoma, gubitak senzibiliteta, osećaj hladnoće najčešće izazvan prevelikim implantatima I sl.

Kako odabrati pravog etetskog hirurga?

Svaki pacijent ima svoga hirurga- to je prosto pravilo. Suština je obići dosta lekara, videti dosta njihovih radova, raspitati se o svim segmentima pripreme za operaciju,  o operaciji I postoperativnom toku I mogućim komplikacijama. Sačekati da se sve slegne, odabrati pravi trenutak za operaciju( hladniji dani, dobro zdrastveno stanje, mesečni ciklus I sl.) Operaciju treba da uradite samo jednom, zato ćete osetiti koji će lekar biti vas hirurg!

Zbog čega  se pojedini pacijenti posle prve korekcije vrlo brzo odlučuju da ponovo odu "pod nož"?

Najčešće zato što su zadovoljni predhodnom operacijom, a I lepo je biti svež I podmlađen!

šta savetujete nekom ko želi da uradi neku od intervencija na sebi?

Da se raspita, razmisli i odluči!

mr sci. med. dr Violeta Skorobać Ašanin

to top button